Доступність посилання

ТОП новини

Демарш Медведєва декому в Україні сподобався


Архівна фотографія. Президенти України і Росії, Віктор Ющенко та Дмитро Медведєв під час саміту СНД в Санкт-Петербурзі. 8 червня 2008 р.
Архівна фотографія. Президенти України і Росії, Віктор Ющенко та Дмитро Медведєв під час саміту СНД в Санкт-Петербурзі. 8 червня 2008 р.

Київ – Українська реакція на заяву президента Росії Дмитра Медведєва – від повного заперечення до повного схвалення. Українські політики по-різному сприйняли звинувачення в антиросійській політиці на адресу України та Президента Віктора Ющенка з боку його російського колеги Дмитра Медведєва.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович чи не першим відгукнувся на заву президента Росії. В його коментарі йдеться про те, що чинна влада не спроможна покращити українсько-російські відносини. А депутат-регіонал, заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Леонід Кожара зазначив, що Віктор Ющенко припустився порушення правил дипломатичного етикету.

«Я можу погоджуватися чи не погоджуватися з тим, що сказано в заяві президента Медведєва, але, на мій погляд,певна відповідальність за стан українсько-російських відносин лежить на президентові Ющенку. Скажімо, ми місяць зволікали з наданням агреману, що суперечить практиці українсько-російських стосунків», – зауважив Леонід Кожара.

Схожої позиції дотримуються і в Комуністичній партії. Там заяву Дмитра Медведєва сприйняли загалом схвально. «Заяву Медведєва спричинило ставлення з боку Віктора Ющенка – думаю, що Росія логічно його сприймає як хамське – до нового російського посла, – каже депутат-комуніст Олександр Голуб. – Тобто, коли не було призначено зустрічі, щоб він мав можливість вручити вірчі грамоти. Звичайно, це була провокація, тому заява і рішення не відправляти посла – цілком адекватні».

Заява для внутрішнього вжитку?

Блок Юлії Тимошенко від офіційних коментарів утримався. Прес-служба блоку лише відкликала коментар депутата Валерія Писаренка, який схвально відгукнувся про заяву президента Росії. В інтерв’ю Радіо Свобода інший депутат-бютівець, перший заступник голови парламентського комітету з питань євроінтеграції Сергій Шевчук висловив припущення, що заява президента Російської Федерації розрахована на європейську громадську думку, а також служитиме для внутрішньоросійського вжитку.

«Якби хтось всерйоз сказав, що Україна має антиросійську чи антиамериканську позицію, то це був би комплімент, – говорить Шевчук. – Зараз зовнішня політика настільки бліда і беззуба, що казати таке, безумовно, перебільшення. Я не думаю, що заява Медведєва розрахована на Україну».

А вже колишній міністр закордонних справ, лідер Народного руху Борис Тарасюк зазначає, що заява президента Росії є ще одним прикладом агресивної російської зовнішньої політики. «Лінія поведінки Росії в останні роки характеризується наявністю агресивності, а з точки зору інформаційної – інформаційної війни, – каже він. – Останні події не залишають жодного сумніву у продовженні цієї лінії поведінки Росії – нецивілізованої».

За дипломатію без зайвого галасу

На думку лідера «Громадянської позиції», голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолія Гриценка, останнім часом робиться багато заяв, які збурюють ситуацію. «Проблеми у міждержавних відносинах треба вирішувати спокійно, без інформаційних хвиль, які лише збурюють ситуацію в обох державах, – говорить Гриценко. – Те, що російський президент відклав направлення посла до нашої країни, я думаю, що це не на користь двостороннім відносинам».

Депутат від Блоку Литвина, перший заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони, Сергій Гриневецький констатує, що українсько-російські відносини переживають не найкращий період і схвильований, що в Києві, наразі, немає послів Сполучених Штатів та Росії.

«Це наші стратегічні партнери. Росія по великому договору 1997 року, який було пролонговано, а США – через підписання Хартії про стратегічне партнерство у 2008 році», – зауважив Сергій Гриневецький.

Представники різних політичних сил вважають, що українсько-російські відносини потребують покращення. Проте більшість із них не схильні вважати, що різкі заяви вищих посадових осіб цьому сприятимуть.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG